Sunday, November 13, 2005
Δοκιμάζεται ελληνικό εμβόλιο κατά καρκίνου
Δοκιμάζεται ελληνικό εμβόλιο κατά καρκίνου
ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ το ανοσοποιητικό και θα εμποδίζει τη μετάσταση

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα του κρυπτικού αντικαρκινικού εμβολίου εναντίον της τελομεράσης, που έχει αναπτύξει ο Ελληνας επιστήμονας του Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας Κώστας Κοσματόπουλος.Για το εμβόλιο συνεργάζεται με την εταιρεία «Vaxon Biotech» και με την Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Γεωργούλια.Εκτός από τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, καταστρέφει και τα καρκινικά κύτταρα. Γι' αυτό προγραμματίζεται να δοθεί και σε καρκινοπαθείς που δεν έχουν υποστεί μετάσταση.Οπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των εργασιών του 13ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας στο Ηράκλειο, οι κ. Κοσματόπουλος και Γεωργούλιας, ύστερα από περίπου 3 χρόνια εφαρμογής της αγωγής σε 59 ασθενείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αμερική, που ήρθαν στο νοσοκομείο Ηρακλείου, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξαν παρενέργειες ή ουσιαστικές τοξικότητες του εμβολίου. Τόσο άμεσα κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών όσο και 1-2 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη δραστικότητα του εμβολίου συγκριτικά με τα γνωστά μέχρι σήμερα του ιδίου φάσματος.Το κρυπτικό εμβόλιο αποτελείται από ένα συνθετικό πεπτίδιο που διαφέρει από το φυσιολογικό κατά ένα αμινοξύ και «διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε ποσοστό 100%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί μετά την προκλινική μελέτη στα πειραματόζωα».

Σε ασθενείς

Χορηγήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ήταν όλοι σε προχωρημένο καρκινικό στάδιο, όταν τα κλασικά θεραπευτικά σχήματα είχαν εξαντλήσει τη θεραπευτική τους ισχύ. Και «διαπιστώθηκε αναστολή της εξέλιξης της νόσου (σταθεροποίηση) σε 30% των ασθενών ενώ σ' ένα σημαντικό ποσοστό απ' αυτούς (περίπου στα 2/3) η σταθεροποίηση έχει μακρά διάρκεια».Επιπρόσθετα, «διαπιστώθηκε σημαντική παράταση ζωής των ασθενών, ιδιαίτερα σ' αυτούς που επιτεύχθηκε σταθεροποίηση της νόσου». Η πιθανότητα του συνόλου των ασθενών να επιβιώσουν 1 χρόνο ήταν 75% και το 50% παρουσίασε επιβίωση μεγαλύτερη των 19 μηνών».Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ασθενείς που έπασχαν απ' όλες τις μορφές καρκίνου, ακόμη και τις πιο επιθετικές, μετά δε τη θεραπευτική αγωγή σε ενέσιμη μορφή ανά τρεις μήνες, πήγαιναν σπίτι τους και η ποιότητα ζωής τους ήταν πολύ καλή.Οπως τόνισαν οι κ. Κοσματόπουλος και Γεωργούλιας, τεσσάρων ασθενών που είχαν μία από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου (στο πάγκρεας) διεγέρθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ένας απ' αυτούς μάλιστα είχε σταθεροποιηθεί για 4 μήνες μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη που είχε παρακολουθηθεί. Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση είναι οικοδόμου με καρκίνο στο νεφρό, η κατάσταση του οποίου σταθεροποιήθηκε και εξακολουθεί να εργάζεται. Ακόμα, αναφέρθηκε η περίπτωση γυναίκας με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, της οποίας η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και 24 μήνες.Οι κ. Κοσματόπουλος και Γεωργούλιας για το νέο αυτό εγχείρημα είπαν:«Οργανώνουμε συγκριτική μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, η οποία θα ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας. Συζητάμε να ενταχθούν ασθενείς από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως Ολλανδία.Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι στοχεύουμε να μην το δοκιμάσουμε σε ασθενείς που έχουν μεγάλο φορτίο της νόσου και έχει κριθεί το αποτέλεσμα, αλλά σε όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Στόχος μας είναι η αναστολή και η πρόληψη των μεταστάσεων διότι η όλη ιστορία στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι να μη γίνει μετάσταση».

Ενδείξεις

Η επιλογή αυτή γίνεται, σύμφωνα με τους δύο ομιλητές, «επειδή έχουμε ορισμένα δεδομένα ότι πιθανότατα το εμβόλιο αυτό μπορεί να καταστρέψει νεοπλασματικά κύτταρα. Αυτές είναι ενδείξεις από 10 ασθενείς, στους οποίους η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από παρατηρήσεις που κάναμε είναι της τάξεως του 75%-80%. Είναι όμως νωρίς ακόμη για συμπεράσματα».Οι κλινικές μελέτες του κρυπτικού εμβολίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα διαρκέσουν μέχρι το 2010 και μετά το εμβόλιο θα τεθεί στην κρίση του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Φορέα Φαρμάκου για να τεθεί στην κυκλοφορία, ανέφερε ο κ. Κοσματόπουλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005
 
posted by e-physician at 2:09 AM | Permalink |


4 Comments:


At 5:46 PM, Blogger nonplayer

καλησπέρα! Να και κάτι διαφορετικό!

Keep going!

 

At 12:39 AM, Blogger vasvoe

mexri to 2010? 5 xronia akoma diladi, arage prolavainoume?

 

At 9:01 PM, Blogger ci

hallo e-physician και...
willkommen!!!:))))

 

At 4:37 PM, Blogger e-physician

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Να'στε καλά!

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs