Tuesday, January 10, 2006
Μαθαίνοντας για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Μαθαίνοντας για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

To σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελεί το συχνότερο αίτιο δυσλειτουργίας των ωοθηκών. Εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων και γι' αυτό ορίζεται ως σύνδρομο και όχι ως νόσος. Γενικά τα τέσσερα συμπτώματά του που ενοχλούν τις γυναίκες είναι η υπογονιμότητα, οι διαταραχές του κύκλου, ο δασυτριχισμός και η παχυσαρκία.

Που οφείλεται;

Το ωοθυλάκιο είναι η βασική λειτουργική μονάδα της ωοθήκης και παράγει τα οιστρογόνα και το ωάριο. Φυσιολογικά το ωοθυλάκιο αναπτύσσεται, ωριμάζει και περί την 14η μέρα του κύκλου επέρχεται η ρήξη του και η έξοδος του ωαρίου. Η διαδικασία αυτή καλείται ωοθυλακιορρηξία και βρίσκεται υπό τον έλεγχο ορμονών.

Οι ορμόνες παράγονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση, δύο αδένες που βρίσκονται στον εγκέφαλο, καθώς και από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Για την φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία χρειάζεται τόσο η ακεραιότητα καθενός από τα παραπάνω συστήματα ξεχωριστά, όσο και η αρμονική μεταξύ τους συνεργασία.

Το PCOS χαρακτηρίζεται από διαταραχή της ισορροπίας αυτών των ορμονών επηρεάζοντας την ωοθυλακιορρηξία και δευτερευόντως το καρδιαγγειακό σύστημα και το μεταβολισμό. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι οι ωοθήκες να μεγαλώνουν σε μέγεθος και να αναπτύσσονται πάνω τους πολυάριθμες κύστεις . Μια πολυκυστική ωοθήκη μπορεί να είναι τριπλάσια σε μέγεθος σε σύγκριση με μία φυσιολογική.

Το σύνδρομο παρατηρείται σε ποσοστό 5-10% σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και η ακριβής αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αδελφές ή οι κόρες γυναικών με PCOS έχουν πιθανότητα 50% να αναπτύξουν επίσης το σύνδρομο.

Επιπρόσθετα, ρόλο στην ανάπτυξη του φαίνεται να παίζουν η ανώμαλη παραγωγή της ινσουλίνης, ο μεταβολισμός και η υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που γίνονται έγκαιρα αντιληπτά είναι:


· Η ανωμαλία ρυθμικότητας της έμμηνου ρύσης, όπως η απουσία εμφάνισής της (αμηνόρροια), η επαναλαμβανόμενη εμφάνισή της σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών (αραιομηνόρροια) και η εμφάνιση έμμηνης ρύσης σε λιγότερους από οκτώ κύκλους μέσα σε ένα χρόνο. Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει μόνο ορισμένες φορές ή και καθόλου και παρατηρούνται σε ποσοστό 50% στις γυναίκες με PCOS.
· Η εμφάνιση αιμορραγίας από τον κόλπο σε χρονικά διαστήματα άσχετα με τη την ρυθμικότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου (μητρορραγία). Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται σε ποσοστό 30% στις γυναίκες με PCOS.
· Η υπερβολική αύξηση τριχοφυΐας (δασυτριχισμός) στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη στην κοιλιά και στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Πάνω από το 70% των γυναικών με PCOS εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα.
· Διαταραχές του δέρματος όπως η αυξημένη λιπαρότητα του και η ακμή.

Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου είναι:
· Ο πυελικός πόνος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
· Η αύξηση βάρους ή η παχυσαρκία του άνω μέρους του σώματος (ανδρικού τύπου παχυσαρκία).
· Οι αποβολές ή η υπογονιμότητα.
· Η λέπτυνση των τριχών ή η απώλεια τριχών (αλωπεκία) όπως στους άνδρες δηλαδή στην κορυφή της κεφαλής.
· Συμπτώματα σακχαρώδους διαβήτη ή αντοχής στην ινσουλίνη. Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες με PCOS και εκδηλώνεται σε νεώτερες ηλικίες.
· Η υψηλή αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση).
· Τα χαμηλά επίπεδα 'καλής' χοληστερίνης (HDL) σε σύγκριση με τα επίπεδα της 'κακής' χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.

Τα τρία τελευταία συμπτώματα προδιαθέτουν τις γυναίκες με PCOS για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, δηλαδή για καρδιοπάθεες και για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε

  • εδώ
  • Το άρθρο είναι της ιατρού, Ιωάννας Ρέβελα

    Πηγή: www. in.gr

     
    posted by e-physician at 5:50 PM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs