Sunday, January 22, 2006
Ηπατίτιδα, μία αρρώστια ύπουλη και επικίνδυνη(Γενικά)
Ηπατίτιδα, μία αρρώστια ύπουλη και επικίνδυνη(Γενικά)

Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια του ήπατος. Η αιτία είναι συνήθως ιός. Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως φάρμακα, διάφορες τοξικές ουσίες, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.
Η ηπατίτιδα παρουσιάζεται με δύο μορφές, την οξεία και την χρόνια. Η οξεία μορφή εμφανίζεται λίγες μέρες μετά τη προσβολή και είναι δυνατόν να θεραπευθεί.Οταν η ηπατίτιδα γίνει χρόνια, η αιτία παραμένει περισσότερο από 6 μήνες και παρατηρείται στην ηπατίτιδα Β και περισσότερο στην C.Η ηπατίτιδα Α δεν γίνεται ποτέ χρόνια.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ

Η οξεία ηπατίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με ίκτερο, ανορεξία και μεγάλη αδυναμία. Μπορεί όμως να είναι και χωρίς συμπτώματα, οπότε περνάει απαρατήρητη και την ονομάζουμε "λανθάνουσα". Η χρόνια ηπατίτιδα στα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζεται με ιδιαίτερα συμπτώματα, γι'αυτό και είναι επικίνδυνη (περνά απαρα-τήρητη). Ετσι μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος (κατα-στροφή του ηπατικού ιστού), σε ανεπάρκεια του ήπατος ή ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α
Μεταδίδεται:
-Από το πεπτικό σύστημα όταν το νερό είναι μολυσμένο, ή από ωμή τροφή που είναι μολυσμένη, ή από άτομα που παρασκευάζουν τις τροφές, και δεν διατηρούν καλή προσωπική υγιεινή ή είναι μολυσμένα.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β
Μεταδίδεται:
-Από μολυσμένο αίμα ή άλλα υγρά του σώματος π.χ σάλιο, σπέρμα,κολπικά υγρά.
-Από μολυσμένα αντικείμενα που μπορούν να μας τραυματίσουν π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες, οδοντόβουρτσες.
-Από μολυσμένη μητέρα στο νεγνό κατά τον τοκετό.
-Από μολυσμένο άτομο μέσα στην οικογένεια.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C
Μεταδίδεται:
-Από μολυσμένα αντικέιμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.
-Από μολυσμένο άτομο μέσα στην οικογένεια.
-Με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
-Σπανιότερα από μολυσμένη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε
  • εδώ



  • Το άρθρο είναι του Ιατρού Εργασίας , Ζημάλη Ευάγγελου
    Πηγή: www.iatronet.gr
     
    posted by e-physician at 12:46 AM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs