Tuesday, January 17, 2006
Η τυραννία των υποσχέσεων προς τον εαυτό μας
Η τυραννία των υποσχέσεων προς τον εαυτό μας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ζωή μας στιγματίζεται από δηλώσεις του τύπου «Πόσο θα ήθελα να αλλάξω!», «Η νέα χρονιά θα είναι διαφορετική!», «Φέτος είμαι αποφασισμένος/η να αδυνατίσω/κόψω το κάπνισμα/πάω γυμναστήριο...». Αυτές είναι λίγο-πολύ πασίγνωστες φράσεις-κλειδιά με τις οποίες χαιρετίζουμε κάθε φορά τη νέα χρονιά.

Οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας κάθε Ιανουάριο, για να διαπιστώσουμε κάποια στιγμή πως ούτε και φέτος καταφέραμε να τις κρατήσουμε. Γιατί όμως δίνουμε στον εαυτό μας υποσχέσεις τις οποίες δεν κρατάμε; Γιατί βασανιζόμαστε με μεγαλεπήβολα σχέδια και στόχους τους οποίους τελικά δεν πραγματοποιούμε;

Η τυραννία των απραγματοποίητων υποσχέσεων

Συνήθως, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς είμαστε ψυχολογικά κουρασμένοι και ξεκινώντας η νέα χρονιά κάνουμε τον απολογισμό μας, διαπιστώνουμε τα λάθη ή τους κακούς χειρισμούς μας, τις αδυναμίες μας και τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει καλύτερα. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η νέα χρονιά, όπως και κάθε τι νέο, μας δίνει την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Όμως, η νέα χρονιά δεν αποτελεί από μόνη της αφετηρία προσωπικών αλλαγών.

Η τυραννία των υποσχέσεων που δίνουμε στον εαυτό μας και δεν τις κρατούμε συχνά οφείλεται στο ότι δεν έχουμε κάνει καλό προγραμματισμό. Έτσι, πολλές φορές θέτει κάποιος μεγάλους στόχους και κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια, χωρίς όμως να σχεδιάζει σωστά και να προχωρά βήμα-βήμα.

Πολλές φορές κάνουμε σχέδια για μεγάλες αλλαγές χωρίς να είμαστε αποφασισμένοι ότι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές: απλώς παρασυρόμαστε από τις λαμπερές εικόνες που δείχνουν τα περιοδικά και τα μηνύματα που μας περνούν τα ΜΜΕ.
«Κολλάμε» λίγη από τη διαφημιζόμενη χρυσόσκονη και πιστεύουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, ως δια μαγείας και χωρίς κόπο θα αποκτήσουμε άψογο σώμα, θα κόψουμε το τσιγάρο, θα χάσουμε τα περιττά κιλά, θα βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο, θα αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια.

Κι επειδή τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει χωρίς κόπο και χωρίς επένδυση χρόνου, είναι μια αυθαίρετη απόφαση που δε στηρίζεται στο ποιες είναι οι παρούσες συνθήκες της ζωής μας και ποια η διάθεσή μας, απογοητευόμαστε εύκολα, τα βάζουμε κάτω και μένουμε με μια γεύση πικρή στο στόμα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε
  • εδώ


  • Το άρθρο είναι της Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
    Πηγή: www.in.gr
     
    posted by e-physician at 12:57 AM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs