Saturday, January 21, 2006
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Νέα Υόρκη: Ένας επιπρόσθετος λόγος διακοπής του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι η αύξηση του κινδύνου απόκτησης παιδιού με υμενώδη συνδακτυλία χειρών ή ποδών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Plastic and Reconstructive Surgery.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από βάση δεδομένων για γεννήσεις επί του αμερικανικού πληθυσμού, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Δρ Μπέντζαμιν Τσανγκ και τον Δρ Λι-Ξινγκ Μαν διαπίστωσε ότι τα βρέφη που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να έχουν τις προαναφερόμενες ανωμαλίες συγκριτικά με βρέφη μη καπνιστριών. Μάλιστα όσο περισσότερο κάπνιζε η μητέρα τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη βάση δεδομένων για σχεδόν όλες τις γεννήσεις την περίοδο 2001-2002. Εκ των οκτώ εκατομμυρίων γεννήσεων, πληροφορίες για το μητρικό κάπνισμα ήταν διαθέσιμες για τα 6,8 εκατομμύρια.

Συνολικά, 6.522 νεογνά είχαν πολυδακτυλία, συνδακτυλία ή αδακτυλία. Εξ αυτών των νεογνών, 1.121 είχαν και άλλες ανωμαλίες και αποκλήθηκαν από την περαιτέρω ανάλυση. Συνολικά 5.171 νεογνά συμπεριλήφθησαν στην τελική ανάλυση.

Ο κίνδυνος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, δεν ήταν απλά μεγαλύτερος μεταξύ των νεογνών που είχαν γεννηθεί από καπνίστριες, αλλά αυξανόταν καθώς αυξανόταν ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζε η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν τουλάχιστον 21 τσιγάρα την ημέρα κινδύνευαν περισσότερο, δηλαδή 78% περισσότερο να έχουν κάποια ανωμαλία στα άκρα, συγκριτικά με τα νεογνά που δεν είναι μητέρα καπνίστρια.

Αλλά ακόμα και το κάπνισμα μικρού αριθμού τσιγάρων (10 ή λιγότερα την ημέρα) ενίσχυε τον κίνδυνο κατά 29%.

Πηγή: www.in.gr
 
posted by e-physician at 3:15 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs