Thursday, January 12, 2006
Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας/Oral contraception 'cuts MS risk'
Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας/Oral contraception 'cuts MS risk'

For information in English press the link at the end of this post

Λονδίνο: Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων μειώνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.

Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Αλβάρο Αλονσο διαπίστωσε ότι η συχνότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν 40% χαμηλότερη στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά σε μορφή χαπιού εν συγκρίσει με εκείνες που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν 106 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας μεταξύ Ιανουαρίου 1993 και Δεκεμβρίου 2000 με 1.001 γυναίκες χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Στοιχεία για το ιστορικό των ατόμων ελήφθησαν από την βάση British General Practice Research Database.

Η συχνότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν 40% χαμηλότερη στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά αυξανόταν έξι μήνες μετά τον τοκετό, συγκριτικά με γυναίκες που δεν κυοφορούσαν.
«Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με μελέτες για την επίδραση της κύησης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις ανοσολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Από την παρούσα μελέτη καθίσταται σαφές ότι τα υψηλά επίπεδα εξωγενών οιστρογόνων από τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και ενδογενών οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της κύησης ίσως καθυστερούν την πρώτη κλινική επίθεση της σκλήρυνσης κατά πλάκας», σημειώνει ο Δρ Αλόνσο.

Πηγή: www.in.gr

For information in English press here: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4554792.stm
 
posted by e-physician at 5:10 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs