Monday, February 20, 2006
Νέες εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
Νέες εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Θεσσαλονίκη: Νέες εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές με νέα υλικά, μεταξύ των οποίων τα οστικά υποκατάστατα, παρουσιάστηκαν από Έλληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια του σεμιναρίου «Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας».

Οι αντικαταστάσεις φθαρμένων αρθρώσεων, εξ αιτίας της οστεοαρθρίτιδας, με τεχνητές προθέσεις, οι λεγόμενες ολικές αρθροπλαστικές, γίνονται πλέον και στην Ελλάδα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, που αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις όχι μόνο της ορθοπαιδικής, αλλά και της ιατρικής γενικότερα, τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (minimally invasive surgery).

Η μεσολάβηση του υπολογιστή έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο λεπτές και ακριβείς παρεμβάσεις, έτσι ώστε η επέμβαση να ολοκληρώνεται με πολύ μικρή χειρουργική τομή με απόλυτη εφαρμογή των ενδοπροθέσεων, ο δε χρόνος νοσηλείας του ασθενούς να μειώνεται σημαντικά.

Στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και στις περιπτώσεις, που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτελέσματα, οι επιστήμονες συνέστησαν τη διεξαγωγή αρθροπλαστικής επέμβασης για την αντικατάσταση των αρθρώσεων στην περιοχή του γονάτου και του ισχίου με τεχνητές.

Όπως επεσήμαναν η αρθροπλαστική δεν θα πρέπει να θεωρείται ως λύση της τελευταίας στιγμής. «Ανακαλύψαμε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτή την επέμβαση βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους προτού ακόμη οι πόνοι τους γίνουν οξείς», ανέφεραν χαρακτηριστικά στις εισηγήσεις τους.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης οι ασθενείς, που επρόκειτο να υποβληθούν σε αρθροπλαστική, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες αναλόγως με το βαθμό άλγους που ένιωθαν και τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Αυτό που διαπίστωσαν οι γιατροί ήταν, ότι οι ασθενείς που ένιωθαν περισσότερο πόνο πριν από την επέμβαση έκαναν δύο χρόνια να ξανά-αισθανθούν ισχυρό πόνο. Αντιθέτως, όσοι ανέβαλαν για αργότερα την επέμβαση χρειάζονταν σε καθημερινή βάση βοήθεια ακόμη και για τις πιο απλές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι πάσχοντες ότι οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει και η επιβάρυνση που δέχονται τα οστά είναι πολύ μεγαλύτερες», είπαν χαρακτηριστικά. «Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να παρατείνουν την επέμβαση, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματά της διαρκούν έως και 20 ολόκληρα χρόνια».

Το σεμινάριο οποίο διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του διευθυντού της κλινικής Γεωργίου Καπετάνου, καθηγητού Ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: www.in.gr
 
posted by e-physician at 1:09 PM | Permalink |


1 Comments:


At 11:30 PM, Blogger Ecumene

Συγγνωμη με τη βιοτεχνολογια
που θα αναγεννουσε ιστους
και συνδεσμους...
τι γινεται;;..προχωρά;;...

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs