Friday, February 17, 2006
Αναποτελεσματική η μελατονίνη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του jet lag
Αναποτελεσματική η μελατονίνη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του jet lag

Λονδίνο: Η μελατονίνη αν και χαρακτηρίζεται ως φυσικό υπνωτικό, δεν προκύπτουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ανακουφίζει από το jet lag, δηλαδή την αποδιοργάνωση του βιολογικού κύκλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αλμπερτα στο Εντμοντον του Καναδά με επικεφαλής την Δρ Νίνα Μπουσχέμι υποστηρίζει ότι η μελατονίνη, ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο, δεν έχει καμιά σημαντική επίδραση στην ανακούφιση της συμπτωματολογίας του jet lag.

Τα τυπικά συμπτώματα του JL περιλαμβάνουν την κόπωση, τη νευρικότητα, την αϋπνία, την κεφαλαλγία, την ευερεθιστότητα και την αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής. Μερικοί ταξιδιώτες αναφέρουν επίσης στομαχικά ενοχλήματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, οίδημα στα σφυρά των ποδιών και πόνο στις αρθρώσεις.

Επανεξετάζοντας 16 σχετικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότερα από 500 άτομα συνολικά, για την καταγραφή της επίδρασης της μελατονίνης στη διαταραχές του ύπνου που προκαλούνται από ιατρικά προβλήματα ή έλλειψη ύπνου λόγω νυχτερινής εργασίας ή αεροπορικών ταξιδιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση της διαταραχής του ύπνου ως συνέπεια του jet lag.

Επομένως η λήψη σκευασμάτων μελατονίνης, αν και είναι ασφαλής μεσοπρόθεσμα, δεν έχει κανένα όφελος για τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο ή για τους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες.

Πηγή: www.in.gr
 
posted by e-physician at 12:42 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs