Saturday, February 04, 2006
Πολιομυελίτιδα/Poliomyelitis
Πολιομυελίτιδα/Poliomyelitis

For information in English press the link at the end of this post

Ορισμός:
Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν πολύ μεταδοτικό ιό, που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών και των νεύρων. Οι βαριές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν παράλυση ή και θάνατο.

Αίτια, επιπτώσεις ,παράγοντες κινδύνου:
Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τη μόλυνση με τον ιό poliovirus.
Η μετάδοση του ιού γίνεται με τα σταγονίδια ή με τον πρωκτο-στοματικό κύκλο.
Ο ιός εισάγεται μέσω του στόματος και της μύτης, πολλαπλασιάζεται στο λαιμό και τον εντερικό σωλήνα, και έπειτα απορροφάται και επεκτείνεται μέσω του αίματος και το λεμφικό σύστημα.
Η επώαση (ο χρόνος από τη μόλυνση με τον ιό μέχρι να αναπτυχθούν τα συμπτώματα της ασθένειας) κυμαίνεται από 5 έως 35 ημέρες (μέσος όρος 7 έως 14 ημέρες).

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
1.έλλειψη ανοσοποίησης κατά της πολιομυελίτιδας
2.ταξίδι σε περιοχή που έχει υπάρξει κρούσμα πολιομυελίτιδας
3.εγκυμοσύνη, πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ηλικία
4.τραύμα στο στόμα/μύτη/λάρυγγα ,για παράδειγμα μια πρόσφατη αμυγδαλεκτομή ή επέμβαση οδοντιατρικής φύσεως .
5.ασυνήθιστο άγχος ή φυσική άσκηση μετά από έκθεση στον ιό της πολιομυελίτιδας (η συναισθηματική και φυσική πίεση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα).

Η πολιομυελίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εντούτοις, καμία περίπτωση πολιομυελίτιδας δεν έχει αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. (Η τελευταία περίπτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 1979.)

Έχουν υπάρξει πολύ λίγες περιπτώσεις στο δυτικό ημισφαίριο. Παλαιότερα εμφανιζόταν συνήθως στα νήπια και τα παιδιά, αλλά τελευταία εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 15 ετών.

Είναι πιο συχνή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο . Οι ενήλικοι και τα νέα κορίτσια είναι πιθανότερο να μολυνθούν, αλλά η μόλυνση στα νέα αγόρια είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε παράλυση.

Μεταξύ το 1840 και τη δεκαετία του '50, η πολιομυελίτιδα ήταν μια παγκόσμια επιδημία. Από την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας,τα περιστατικά έχουν μειωθεί πολύ. Ξεσπάσματα της νόσου εμφανίζονται ακόμη, συνήθως σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συμπτώματα:
Υπάρχουν τρία βασικά στάδια της πολιομυελίτιδας:

το υποκλινικό στάδιο , το προ-παραλυτικό , και το παραλυτικό στάδιο. Περίπου 95% των περιπτώσεων είναι υποκλινικές μολύνσεις, οι οποίες μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Η κλινική πολιομυελίτιδα έχει επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό) και χωρίζεται σε προ- παραλυτικό και παραλυτικό στάδιο.
Μπορεί να εμφανιστεί μετά από την αποκατάσταση από μια υποκλινική μόλυνση.

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ
*κανένα σύμπτωμα, ή συμπτώματα που διαρκούν 72 ώρες ή και λιγότερο
*ελαφρύς πυρετός
*κεφαλαλγία(πονοκέφαλος )
*δυσφορία
*πόνος στο λαιμό
*εμέτους

ΠΡΟ-ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
*τα συμπτώματα διαρκούν 1 έως 2 εβδομάδες
*μέτριος πυρετός
*πονοκέφαλος
*εμέτους
*διάρροια
*υπερβολική κόπωση
*πόνος πλάτης , χεριών, ποδιών ,κοιλιάς
*δυσκαμψία αυχένα
*τρόμος αμφοτερόπλευρα

ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
*πυρετός, που εμφανίζεται 5 έως 7 ημέρες πριν από άλλα συμπτώματα πονοκέφαλος
*μυαλγία
*μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα(ήπιο άγγιγμα μπορεί να είναι επίπονο)
*δυσκολία στην ούρηση
*δυσκαταποσία
*μυϊκοί σπασμοί
*ακούσια εκροή σιέλου
*αναπνευστική ανεπάρκεια
*θετικό Babinski

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η εξέταση μπορεί παρουσιάζει σημάδια μηνιγγικής ενόχλησης (παρόμοια με τη μηνιγγίτιδα), όπως η δυσκαμψία αυχένα . Ο ασθενής όταν κάθεται , για να καταφέρει να σηκωθεί θα πρέπει να στηριχτεί στα χέρια του.
Ακόμη, μπορεί να έχει δυσκολία στο να ανυψώνει το κεφάλι ή να μη μπορεί να σηκώσει τα πόδια από μια ύπτια θέση.
Δεν έχει σωστά αντανακλαστικά και η διαταραχή μπορεί να μοιάζει με την εγκεφαλίτιδα.Μπορεί να έχει επιπτώσεις στα κρανιακά νεύρα και να προκαλέσει δυσκολία στην έκφραση του προσώπου, την κατάποση, στο μάσημα της τροφής κτλ.

ΕΝΥ ( εγκεφαλονωτιαίο υγρό) : Λευκοκυττάρωση ,αρχικά με πολυμορφοπυρήνωση και μετά με λεμφοκυττάρωση (λήψη δυο δειγμάτων με διαφορά 14 ημερών)
Ο ιός ανιχνεύεται στο φαρυγγικό επίχρισμα και στα κόπρανα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο στόχος της θεραπείας είναι να ελεγχθούν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης
Μέτρα που έχουν να κάνουν με τη βοήθεια στην αναπνοή, είναι απαραίτητα σε βαριές περιπτώσεις.
Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την παρουσία και τη δριμύτητά τους.
Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος .

Τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον πονοκέφαλο, τους μυϊκούς πόνους και σπασμούς.
Υγρή θερμότητα (μαξιλάρια θέρμανσης, θερμές πετσέτες, κλπ....) μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το σπασμό των μυών.

Η φυσιοθεραπεία, τα στηρίγματα ή τα διορθωτικά παπούτσια, η ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση, ή οι παρόμοιες επεμβάσεις, μπορούν τελικά να είναι απαραίτητα για να μεγιστοποιήσουν την αποκατάσταση της δύναμης και της λειτουργίας των μυών.

Πρόγνωση:
Η έκβαση ποικίλλει αναλόγως τη μορφή (υποκλινική, προ-παραλυτική, ή παραλυτική ) και την περιοχή που έχει επηρεαστεί. Εάν ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος δεν έχουν επηρεαστεί, πράγμα το οποίο συμβαίνει σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων , η πλήρης αποκατάσταση είναι πιθανή.
Αν έχει επηρεαστεί ο εγκέφαλος ή ο νωτιαίος μυελός είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση ή το θάνατο (συνήθως λόγω αναπνευστικών δυσκολιών).

Επιπλοκές:
*Μετάδοση της ασθένειας σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί
*Μόνιμη μυϊκή παράλυση
*Πνευμονικό οίδημα
*Καταπληξία (Σοκ)
*Ουρολοιμώξεις
*Πέτρες στα νεφρά
*Παραλυτικός ειλεός(απώλεια εντερικής λειτουργίας)
*Μυοκαρδίτιδα
*Πνευμονική καρδιά (έτσι ορίζεται η δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας που προκαλείται από διάταση ή υπερτροφία και που παθοφυσιολογικά σχετίζεται με δομική ή λειτουργική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος)

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα πολιομυελίτιδας πηγαίνετε αμέσως στον οικογενειακό σας γιατρό!


Πρόληψη
Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας είναι αποτελεσματικό και αποτρέπει την πολιομυελίτιδα στους περισσότερους ανθρώπους (η ανοσοποίηση είναι πάνω από 90% αποτελεσματική ).

Πηγή: University Of Maryland Medical Center,http://www.umm.edu/ency/article/001402.htm

For information in English press here:http://www.umm.edu/ency/article/001402.htm

 
posted by e-physician at 12:28 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs