Tuesday, March 21, 2006
Δύσπνοια: Χωρίς ανάσα...
Δύσπνοια: Χωρίς ανάσα...

Ένα από τα πιο κοινά και συγχρόνως από τα πιο σοβαρά συμπτώματα στην ιατρική πρακτική είναι η εμφάνιση δύσπνοιας. Ο ασθενής πολλές φορές δεν αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη, αλλά κάνει λόγο για "κοντή ανάσα", "λαχάνιασμα", "αδυναμία βαθιάς αναπνοής","πνίξιμο" ή "σφίξιμο στο στήθος". Σε αυτές τις περιπτώσεις δύο είναι οι κύριες κατηγορίες νοσημάτων που πρέπει να διερευνήσει ο ιατρός: τα νοσήματα των πνευμόνων και τα νοσήματα της καρδιάς.

Πώς ορίζεται η δύσπνοια;
Ο ιατρικός όρος δύσπνοια σημαίνει κυριολεκτικά δυσκολία στην αναπνοή και πρόκειται για σύμπτωμα με την έννοια ότι είναι κάτι που βιώνει ο ίδιος ο ασθενής. Είναι όμως και σημείο, δηλαδή ιατρικό εύρημα αφού πολλές φορές είναι έκδηλη η αύξηση της αναπνευστικής προσπάθειας και του ρυθμού αναπνοής, ενώ πολλές φορές ο πάσχων αναγκάζεται να διακόπτει την ομιλία του για να πάρει αναπνοή.

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί δύσπνοιας, από τη δύσπνοια με καταβολή προσπάθειας, μέχρι τη δύσπνοια σε ηρεμία και την ορθόπνοια. Η ορθόπνοια είναι η πιο βαριά μορφή δύσπνοιας και αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία ο άρρωστος υποχρεώνεται σε κατάσταση ηρεμίας να βρίσκεται με ανασηκωμένο το κεφάλι και το θώρακα σε σχεδόν κάθετη θέση, ενώ το βράδυ κοιμάται απαραίτητα με δύο και τρία μαξιλάρια. Αν και ο μηχανισμός της ορθόπνοιας είναι άγνωστος, στην όρθια θέση χαμηλώνει το διάφραγμα επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερες αναπνευστικές κινήσεις.

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια δύσπνοιας;

Α. Καρδιακά αίτια
*Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
*Στεφανιαία νόσος
*Μυοκαρδιακό έμφραγμα
*Καρδιομυοπάθειες
*Βαλβιδοπάθειες
*Αρρυθμίες
*Περικαρδίτιδα

Β. Πνευμονικά αίτια
*Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
*Aσθμα
*Πνευμονική εμβολή
*Πνευμοθώρακας (ύπαρξη αέρα μεταξύ πνεύμονα και θωρακικού τοιχώματος, πχ από τραυματισμό)
*Πνευμονία
*Όγκοι των πνευμόνων
*Κληρονομικά πνευμονικά νοσήματα
*Περιοριστικές πνευμονοπάθειες, όπως οι πνευμοκονιώσεις, η σαρκοείδωση και τα νοσήματα του κολλαγόνου. Εδώ περιλαμβάνονται και η παχυσαρκία και σκελετικές ανωμαλίες του θωρακικού κλωβού.

Γ. Εξωπνευμονικά και εξωκαρδιακά αίτια
*Μεταβολικές καταστάσεις, όπως η οξέωση, πχ σε συγκεκριμένες δηλητηριάσεις αλλά και σε εκσεσημασμένη υπεργλυκαιμία σε διαβητικούς ασθενείς (διαβητική κετοξέωση)
*Νευρομυϊκά νοσήματα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση
*Αναιμία
*Πόνος ποικίλης αιτιολογίας
*Αποφρακτικές καταστάσεις της μύτης (πχ ρινικοί πολύποδες και σκολίωση του ρινικού διαφράγματος) και της περιοχής του λάρυγγα και της τραχείας (ξένα σώματα, όγκοι, διφθερίτιδα κλπ)
*Έλλειψη οξυγόνου στον αέρα ή διαμονή σε μεγάλο υψόμετρο
*Ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η αγχώδης διαταραχή και οι διαταραχές πανικού, οπότε παρατηρείται υπεραερισμός χωρίς οργανικό υπόβαθρο

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ιατρός παίρνει πολύτιμες πληροφορίες από το ιστορικό του ασθενούς. Η διάρκεια και η βαρύτητα της δύσπνοιας, η συσχέτιση με την καταβολή προσπάθειας, η εμφάνιση της κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας, η συνοδός παρουσία αισθήματος παλμών, θωρακικού πόνου, βήχα ή αιμόπτυσης είναι κάποια βασικά χαρακτηριστικά που προσανατολίζουν τον ιατρό στη σωστή κατεύθυνση. ʼλλα σημαντικά στοιχεία που θα αντλήσει ο ιατρός από το ιστορικό είναι αν ο ασθενής είναι καπνιστής, έχει αλλεργίες και ιστορικό άσθματος ή στεφανιαίας νόσου ή διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε
  • εδώ


  • Γράφει: Στέλλα Μοσχονά, Ιατρός
    Πηγή: www.in.gr

     
    posted by e-physician at 12:40 AM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs