Monday, March 27, 2006
Ωταταλγία και μέση ωτίτις
Ωταταλγία και μέση ωτίτις

Η πιο συχνή αιτία που τα παιδιά επισκέπτονται τον ιατρό είναι η μέση ωτίτις και περίπου το 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1-3 ετών, παρουσιάζουν παραπάνω από τρεις (3) προσβολές μέσης ωτίτιδας το χρόνο. Η μέση ωτίτις επίσης αποτελεί την πιο συχνή αιτία απώλειας της ακοής στην παιδική ηλικία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΣ
Μέση ωτίτις είναι η φλεγμονή του μέσου ωτός, λόγω κάποιας μόλυνσης και προσβάλλει τα παιδιά κυρίως αλλά και τους ενήλικες εμφανίζεται δε κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες

ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ;
Είναι αρκετά σοβαρή πάθηση διότι, με την απώλεια ακοής που προκαλεί, είναι δυνατόν να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης αλλά και την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά.Εξ άλλου η φλεγμονή προκαλεί αρκετά έντονο πόνο στο αυτί και είναι δυνατόν να επεκταθεί προς τα παρακείμενα ευγενή όργανα όπως π. χ ο εγκέφαλοςΠάντως η μέση ωτίτιδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα εάν αντιμετωπισθεί σωστά και αποτελεσματικά κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο στην εποχή μας, και η όποια απώλεια ακοής αποκαθίσταται εξ ολοκλήρου στο φυσιολογικό. Για τους λόγους αυτούς, έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση των συμπτωμάτων της μέσης ωτίτιδας και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΥΣ;
Το μέσο ους είναι μία αεροφόρος κοιλότητα, σε μέγεθος μπιζελιού που χωρίζεται από το έξω ους από μία λεπτή μεμβράνη, το τύμπανο, επάνω στο οποίο ακουμπάνε τρία μικρά οστάρια. Το σύστημα του τυμπάνου με τα οστάρια αποτελεί τον τρόπο μετάδοσης των ήχων από έξω προς το ακουστικό νεύρο. Υπό κανονικές συνθήκες ο αέρας που ευρίσκεται μέσα στο μέσο ους, έχει την ίδια πίεση με την ατμοσφαιρική και αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή και ανεμπόδιστη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός λεπτού σωλήνα που ευρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης προς το αυτί. Κάθε φορά που χασμουριόμαστε η καταπίνουμε ακούμε ένα "κλικ" στο αυτί μας και αυτό σημαίνει ότι η ευσταχιανή σάλπιγγα άνοιξε και έστειλε μια μικρή ποσότητα αέρα στο μέσο αυτί για να εξισορροπηθεί η πίεση και αυτό συμβαίνει αυτόματα περισσότερες από 1000 φορές την ημέρα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ;
Η οξεία μέση ωτίτις προκαλείται από μικρόβια η ιούς που φθάνουν στο μέσο ους από την μύτη η τον λαιμό όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί κανονικά εξ αιτίας κάποιου προηγηθέντος κοινού κρυολογήματος, γρίππης, φλεγμονής των παραρρινίων κόλπων, η λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Η φλεγμονή του μέσου ωτός προκαλεί έντονο πόνο, ερυθρότητα του τυμπάνου και δημιουργία πύου πίσω από το τύμπανο. Μερικές φορές επέρχεται ρήξη του τύμπανου και έξοδος του πύου, αλλά συνήθως το πύο και η βλέννη παραμένουν παγιδευμένα στην κοιλότητα του μέσου ωτός, λόγω οιδήματος της ευσταχιανής σάλπιγγας ,που δεν μπορεί να ανοίξει και να επιτρέψει την φυσιολογική παροχέτευση από το μέσο ους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται "εκκριτική μέση ωτίτις" η "μέση ωτίτις με υγρό" και συνήθως χρονίζει και υφίσταται για εβδομάδες, μήνες η και χρόνια μετά την αποδρομή του επώδυνου σταδίου και προδιαθέτει τον ασθενή σε συχνές υποτροπές της οξείας φλεγμονής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε
  • εδώ


  • Γράφει: Παναγιωτουνάκος Παναγιώτης, Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος
    Πηγή: www.iatronet.gr
     
    posted by e-physician at 5:19 PM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs