Thursday, April 13, 2006
Σταμάτησε η αποστολή του υγρού φακών Renu στις ΗΠΑ λόγω σοβαρών μολύνσεων
Σταμάτησε η αποστολή του υγρού φακών Renu στις ΗΠΑ λόγω σοβαρών μολύνσεων

Νέα Υόρκη
Η εταιρεία Bausch & Lomb σταμάτησε την αποστολή στις ΗΠΑ παρτίδων του υγρού καθαριστικού φακών επαφής ReNu, καθώς 119 χρήστες του προϊόντος από 17 αμερικανικές πολιτείες έχουν παρουσιάσει μυκητιακή κερατίτιδα.

Οι ομοσπονδιακές αρχές υγείας διεξάγουν έρευνες σχετικά με το εάν το ReNu μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα περιστατικά αυτά. Η Bosch & Lomb, ωστόσο, δεν σταμάτησε τις πωλήσεις του υγρού. Στην Ελλάδα, όπως και σην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για περιστατικά μόλυνσης.

«Όλα τα συμπληρωματικά τεστ που πραγματοποιήσαμε δείχνουν ότι το διάλυμα είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά, ειδικά όσον αφορά το Fusarium» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρον Ζαρελλα. Fusarium ονομάζεται ο μύκητας που προκάλεσε τις μολύνσεις.

Όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν μεταξύ της 15ης Ιουνίου 2005 και της 18ης Μαρτίου 2006, αν και μπορεί να υπάρχουν και άλλες άγνωστες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οκτώ από τα θύματα έκαναν μεταμόσχευση κερατοειδούς, για να αποφύγουν την τύφλωση.

Το Fusarium ζει συνήθως στο χώμα και σε φυτικό υλικό σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Χωρίς θεραπεία με κολλύριο, η οποία διαρκεί έως και τρεις μήνες, ο μύκητας μπορεί να δημιουργήσει ουλή στον κερατοειδή.

Οι αξιωματούχοι στον χώρο της υγείας κατάφεραν να ερευνήσουν μόνο 30 περιπτώσεις. Οι 28 ασθενείς χρησιμοποιούσαν μαλακούς φακούς επαφής και όλοι, εκτός από δύο, χρησιμοποιούσαν το ReNu. Πέντε από τους 26 ασθενείς που προτιμούσαν το Renu, χρησιμοποιούσαν και άλλα προϊόντα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν και γιατί το ReNu αφήνει εκτεθειμένους τους χρήστες σε μολύνσεις.
Παρόμοια περιστατικά είχαν αναφερθεί τον Φεβρουάριο στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, αλλά τότε δεν είχαν σχετισθεί με τα περιστατικά στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, τα προϊόντα ReNu που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διανέμονται στην Ευρώπη στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.Όλα τα διαλύματα ReNu συμπεριλαμβανομένου και του ReNu με MoistureLoc, που διανέμονται στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, παρασκευάζονται από την Bausch & Lomb στο εργοστάσιο της στο Μιλάνο στην Ιταλία.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Bausch & Lomb, παρόλο που το FDA ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία άμεση σχέση μεταξύ κανενός συγκεκριμένου προϊόντος και των φλεγμονών, η Bausch & Lomb αποφάσισε οικειοθελώς να αναστείλει την προμήθευση του ReNu με MoistureLoc στις ΗΠΑ, σαν προληπτικό μέτρο όσο η αιτία για τα περιστατικά είναι υπό έρευνα.

Πηγή: www.in.gr
 
posted by e-physician at 1:04 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs