Sunday, June 18, 2006
Ναυαγοσωστική για όλους
Ναυαγοσωστική για όλους

Φυσικά ένα άτομο μπορεί να πνίγεται για πολλούς λόγους, μπορεί να μη γνωρίζει κολύμπι, ή οι κολυμβητικές του ικανότητες να μη του επιτρέπουν ν' αντιμετωπίσει ψύχραιμα ακόμα και μια απλή κράμπα, ή να είναι φαγωμένος, ή να είναι μεθυσμένος, κλπ.

Το μυαλό του θύματος ανάλογα με την περίπτωση, σταματά να σκέφτεται λογικά, με αποτέλεσμα, να πανικοβάλλεται και να επιταχύνει τον πνιγμό.Επειδή μάλιστα δεν πατά κάπου σταθερά ειδικά αυτοί που δε γνωρίζουν κολύμπι, νιώθει ότι ολόκληρο το σύμπαν τον ρουφάει προς τα κάτω.

Αυτό τον κάνει να έχει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και θα αρχήσει να χρησιμοποιήσει για να επιπλεύσει χωρίς διακρίσεις, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του, έμψυχο ή άψυχο. Θα αρπάξει οτιδήποτε και θα το πιέσει προς τα κάτω, προκειμένου να μπορέσει να ισορροπήσει, να στηριχτεί και να αναπνεύσει.
Κι αν μεν αυτό το ''οτιδήποτε'' είναι αντικείμενο, έχει καλώς. Αν είναι όμως άνθρωπος και μάλιστα χωρίς γνώσεις ναυαγοσωστικής, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.
Γιατί τότε, είναι πολύ εύκολο ν' αναστραφούν οι όροι και να παίξουν και οι δύο πρώτο ρόλο στην τραγωδία. Κι όλα αυτά λίγα μόλις εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε από τις στατιστικές των πνιγμών που καταγράφονται κάθε χρόνο, πολλές φορές έχουμε διπλούς και τριπλούς πνιγμούς από τους εθελοντές "διασώστες" που σπεύδουν χωρίς να γνωρίζουν ή να κατέχουν ναυαγοσωστικές γνώσεις να σώσουν κάποιο θύμα επικείμενου πνιγμού.

Με αυτά τα απλά λόγια προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε το προφίλ ενός πνιγμού στη θάλασσα ή σε κάποια πισίνα ή οπουδήποτε που υπάρχει νερό.
Ελπίζουμε να πειστήκατε ότι οι αυθαίρετες κινήσεις σε κάποιο ανάλογο περιστατικό, που μπορεί να συμβεί απρόσμενα μπροστά σας, δηλαδή η αυθόρμητη προθυμία σας για βοήθεια, είναι ακριβώς ότι δεν πρέπει να κάνετε.

Οι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Ε.Ν.ΑΚ, σας προτείνουμε οκτώ εναλλακτικούς τρόπους διάσωσης, που δεν απαιτούν να γνωρίζεται κολύμπι και γνώσεις Ναυαγοσωστικής - αλλά μπορούν κάλλιστα να σας βοηθήσουν να σώσετε μια ζωή.

Αλλά ας δούμε με απλές, αλλά σωστές ενέργειες τι μπορείτε να κάνετε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1:Διάσωση με ρίψη σωσιβίου
ΧΩΡΟΣ: Πισίνα - Πλοίο - Βάρκα -Προβλήτα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει, αναζητούμε στους γύρω τοίχους ή χώρους, σωσίβιο. Αν υπάρχει, το πετάμε στον πνιγόμενο, φωνάζοντας του πολύ δυνατά να το πιάσει. Το σωστό είναι το σωσίβιο να έχει και σχοινί (περίπου 25 μέτρων), για να μπορέσουμε πρώτον, να το ξαναπετάξουμε σε περίπτωση που αστοχήσουμε και δεύτερον, μόλις το πιάσει να τον ρυμουλκήσουμε στο σταθερό σημείο που βρισκόμαστε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2:Διάσωση με έκταση του χεριού μας
ΧΩΡΟΣ: Πισίνα - Βάρκα - Προβλήτα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει και βρίσκεται κοντά στην άκρη σταθερού σημείου, ξαπλώνουμε μπρούμυτα ακουμπώντας όλο το σώμα μας κάτω. Κατόπιν του φωνάζουμε ότι ήρθαμε να τον βοηθήσουμε και του προτείνουμε, κυριολεκτικά, χείρα βοηθείας, για να τον τραβήξουμε πάνω στο σημείο όπου βρισκόμαστε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3:Διάσωση με έκταση του ποδιού μας
ΧΩΡΟΣ: Πισίνα - Βάρκα - Προβλήτα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει και βρίσκεται κοντά στην άκρη σταθερού χώρου, πιανόμαστε από κάποιο σταθερό σημείο, ή ξαπλώνουμε κάτω. Κατόπιν φωνάζουμε ότι ήρθαμε να τον βοηθήσουμε και τεντώνουμε το πόδι μας για να το πιάσει για να τον τραβήξουμε έξω.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4:Διάσωση με την βοήθεια κονταριού, κουπιού ή πετσέτας
ΧΩΡΟΣ: Πισίνα - Βάρκα - Προβλήτα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει σε σχετικά κοντινή απόσταση από εμάς και δεν τον φτάνουμε, με έκταση του χεριού ή του ποδιού μας, αναζητούμε κάποιο κοντάρι, ή σανίδα, ή οτιδήποτε ''προεκτείνει '' το χέρι μας, ακόμα και αν αυτό είναι ένα κλαδί. Αν βρισκόμαστε σε βάρκα, χρησιμοποιούμε το κουπί, τη λαγουδέρα ή την αβάρα (γάντζο). (ΠΡΟΣΟΧΗ στην αβάρα: πρέπει να την δώσουμε ανάποδα και όχι με τον γάντζο προς τον πνιγόμενο, γιατί μπορεί να τραυματιστεί). Αν κάνουμε απλά ηλιοθεραπεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα θαλάσσης κάνοντας την μασούρι, που καλό θα ήταν να την κρατάμε γερά για να μη μας φύγει από τα χέρια. Στα κολυμβητήρια υπάρχει ειδικός γάντζος.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5:Διάσωση με τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου
ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα - Λίμνη.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει στα βαθιά, η ρεζέρβα του αυτοκινήτου είναι το ιδανικότερο μέσο προς χρήση. Αν και έχει την μεταλλική ζάντα πάνω της, επιπλέει θαυμάσια και μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι τον πνιγόμενο και να του τη δώσετε, χωρίς να τον πλησιάσετε και να κινδυνεύσετε, από πιθανή επίθεση του θύματος επάνω σας. Κατόπιν από απόσταση ασφαλείας ενθαρρύνεται το θύμα να κολυμπήσει προς τα ρηχά.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6:Διάσωση με ρίψη αντικειμένων
ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα - Λίμνη - Πισίνα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει και δεν έχετε τίποτα γύρω σας ικανό να σας βοηθήσει, αναζητήστε αντικείμενα που επιπλέουν και δώστε τα στο πνιγόμενο - όπως π.χ. μια κολυμβητική σανίδα, ένα πλαστικό δοχείο, ένα μπιτόνι κ.λ.π.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7:Διάσωση με την βοήθεια βάρκας
ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα - Λίμνη.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει στα βαθιά και υπάρχει κοντά μας βάρκα, τον πλησιάζουμε με πολύ προσοχή για να μην τον κτυπήσουμε και τον αφήνουμε να πιαστεί από τη βάρκα. Όταν ηρεμήσει, αν δεν μπορούμε να τον ανεβάσουμε στη βάρκα, τον ρυμουλκούμε στην ακτή ή την προβλήτα, αφού βεβαιωθούμε ότι κρατιέται καλά.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 8:Διάσωση με ανθρώπινη αλυσίδα
ΧΩΡΟΣ: Θάλασσα - Λίμνη.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν κάποιος κινδυνεύει σε νερά που δε βαθαίνουν απότομα και υπάρχει και αρκετός κόσμος γύρω μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, να τον πλησιάσουμε και να τον τραβήξουμε έξω.

Γράφει:Νίκος Γιοβανίδης-Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής,Διευθυντής Ε.Ν.ΑΚ(Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία)

Πηγή: www.enak.gr
 
posted by e-physician at 2:53 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs