Thursday, July 06, 2006
Από ημικρανίες υποφέρουν τα παχύσαρκα παιδιά
Από ημικρανίες υποφέρουν τα παχύσαρκα παιδιά

Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, ενώ τα υπέρβαρα παιδιά υποφέρουν από ημικρανίες που τα καθιστούν λιγότερο ικανά συγκριτικά με τα συνομήλικά τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας στον Λος Aντζελες.

Παλαιότερη έρευνα είχε αποκαλύψει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες στους ενήλικες. Για να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάλογος συσχετισμός και στα παιδιά και τους εφήβους, ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Παίδων του Σινσινάτι με επικεφαλής τον Δρ Aντριου Ντ. Χέρσεϊ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 440 πάσχοντες από ημικρανίες ηλικίας 3-18 ετών.

Ενώ το 15,5% του γενικού πληθυσμού των παιδιών είναι παχύσαρκα, το 21,1% των πασχόντων από ημικρανίες πληρούσε τα κριτήρια για παχυσαρκία.

Στα άτομα κάτω των 18 ετών, η παχυσαρκία καθορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος στο 95ο ποσοστιαίο σημείο για την ηλικιακή ομάδα του ατόμου, δηλαδή είναι υψηλότερος από αυτό του 95% των συνομηλίκων του. Ένας δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 85ης και 95ης ποσοστιαίας ομάδας θέτει ένα νεαρό άτομο σε κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ ο υγιής δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 6ης και 85ης ποσοστιαίας ομάδας.

Χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο PedMIDAS, ο Δρ Χέρσεϊ εκτίμησε πόσο ανίκανοι ήταν οι ασθενείς εξαιτίας των πονοκεφάλων. Τα παχύσαρκα παιδιά είχαν μέσο σκορ 41,9 και τα άτομα υψηλού κινδύνου 42,9, συγκριτικά με το 33,8 για την ομάδα ως σύνολο.

Περίπου το 10% των παιδιών 5-15 ετών είχαν ημικρανίες. Πριν την εφηβεία, τα αγόρια είναι πιθανότερο να υποφέρουν από ημικρανίες, αλλά περίπου το 40% τις ξεπερνά καθώς μπαίνει στην εφηβεία. Ο κίνδυνος ημικρανιών των κοριτσιών αυξάνεται καθώς μπαίνουν στην εφηβεία, και μεταξύ των ενηλίκων, οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από ημικρανίες.

Η παχυσαρκία συντελεί πιθανόν στην συχνότητα των ημικρανιών, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος είναι παχύσαρκος είναι λιγότερο πιθανό να έχει υγιεινές συνήθειες, όπως υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και επαρκή ύπνο. Η ημικρανία και η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, με τις ημικρανίες να καθιστούν δυσκολότερη την δραστηριοποίηση του παιδιού.

Επί του παρόντος ο Δρ Χέρσεϊ και οι συνεργάτες του παρακολουθούν τους ασθενείς για να δουν αν η απώλεια βάρους μειώνει τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Πηγή:in.gr
 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs