Tuesday, July 11, 2006
Η χρόνια εργασιακή πίεση αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Η χρόνια εργασιακή πίεση αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Νέα Υόρκη: Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό συνθήκες διαρκούς στρες ίσως αρχίσουν να έχουν ενδείξεις της κατάστασης αυτής και στην αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Λαβάλ με επικεφαλής την Δρ Σαντάλ Γκιμοντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 6.719 δημόσιους υπαλλήλους για 7,5 χρόνια και διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν αντικείμενο απασχόλησης με υψηλές απαιτήσεις και ανέφεραν χαμηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης στο γραφείο, έτειναν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από άλλους εργαζόμενους.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών παρά στις γυναίκες. Ως ομάδα οι άνδρες με δουλειά υψηλών απαιτήσεων είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνο συγκριτικά με συναδέλφους τους με λιγότερο στρεσογόνο αντικείμενο εργασίας.

Επιπρόσθετα, οι άνδρες και οι γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν λίγη υποστήριξη από τους προϊστάμενους και τους συναδέλφους τους ήταν ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις επιπτώσεις του εργασιακού άγχους στην αρτηριακή πίεση.

Είναι γνωστό ότι το εργασιακό άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενεργοποιώντας χρονίως το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Απ' την άλλη οι στρεσαρισμένοι υπάλληλοι έχουν λιγότερο χρόνο και ενέργεια για γυμναστική, δεν τρώνε σωστά ή καπνίζουν περισσότερο, αν και στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το κάπνισμα, τη γυμναστική και το βάρος.

Πηγή:in.gr
 
posted by e-physician at 1:33 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs