Friday, November 17, 2006
Ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες από εμβρυικά κύτταρα
Ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες από εμβρυικά κύτταρα

Ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από το αμνιωτικό υγρό που περιβάλλει τα έμβρυα στη μήτρα.



Η τεχνική υπόσχεται να επιδιορθώσει ορισμένες βλάβες σε παιδιά που γεννιούνται με ανωμαλίες της καρδιάς. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργούνται νέες βαλβίδες στο εργαστήριο καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και να είναι έτοιμες για μεταμόσχευση όταν γεννηθεί το παιδί με το πρόβλημα, δήλωσε ο Δρ Σάιμον Χέρστρουπ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.



Οι ερευνητές απομόνωσαν αμνιωτικό υγρό από έγκυες εθελόντριες εισάγοντας στη μήτρα μια βελόνα κατά την αμνιοκέντηση, μια προγεννητική εξέταση που πραγματοποιείται συνήθως σε εγκύους άνω των 35 ετών. Από το υγρό αυτό απομονώθηκαν βλαστικά κύτταρα που είχαν αποκολληθεί φυσιολογικά από το έμβρυο.

Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα καλούπι με σχήμα καρδιακής βαλβίδας που δημιουργήθηκε από βιοδιασπώμενο πλαστικό. Μέσα σε ενάμισι μήνες οι ερευνητές καλλιέργησαν με αυτό τον τρόπο 12 βαλβίδες.

Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι οι βαλβίδες ήταν λειτουργικές, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους θα εξεταστεί σε νέα σειρά πειραμάτων σε πρόβατα που αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.





Σήμερα, οι καρδιακές βαλβίδες που χρησιμοποιούν οι καρδιοχειρουργοί προέρχονται από χοίρους ή από πτωματικούς δότες, και συχνά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι οι καλλιεργημένες βαλβίδες θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, ενώ είναι πιθανό να έχουν και τη δυνατότητα να μεγαλώνουν μαζί με την καρδιά των νεαρών ασθενών.



Προβλήματα στην καρδιά καταγράφονται περίπου στο 1% των νεογνών στις ΗΠΑ. Ελαττώματα στις βαλβίδες εντοπίζονται με υπερηχογράφημα από την 20ή εβδομάδα της κύησης. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των νεογνών με το πρόβλημα μπορεί να ωφεληθεί από νέες βαλβίδες.



Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, http://www.cts.usc.edu/hpg-heartvalvesurgery.html
 
posted by e-physician at 2:06 PM | Permalink |


2 Comments:


At 2:41 PM, Anonymous Anonymous

Θα "μεγαλώνουν" όμως αυτές οι βαλβίδες μαζί με το παιδάκι?

 

At 3:24 PM, Blogger e-physician

Άννα δεν ξέρω να σου απαντήσω.Όμως με βάση το άρθρο ελπίζουν ότι θα γίνεται αυτό.Να μεγαλώνουν δηλαδή μαζί με την καρδιά των μικρών ασθενών. Ο χρόνος θα δείξει. :)

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs