Wednesday, June 06, 2007
Exubera:Η εισπνεόμενη ινσουλίνη και στην Ελλάδα
Exubera:Η εισπνεόμενη ινσουλίνη και στην Ελλάδα

Από την ερχόμενη Δευτέρα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη.Η ινσουλίνη θα χορηγείται με ειδική συσκευή εισπνοώνσε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται επαρκώς, καθώς και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, δρώντας συμπληρωματικά με τη μακρά ή ενδιάμεση δράση της υποδόριας ινσουλίνης.

Οι διαβητικοί θα πληρώνουν σε πρώτη φάση 117 ευρώ για τη συσκευή χορήγησης-που πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια-και τα αναλώσιμά της, όμως οι διοικήσεις των μεγάλων Ταμείων, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλύψουν και το κόστος της συσκευής, εκτός από τα μπλίστερ ινσουλίνης που τροφοδοτούν τη συσκευή και θα καλύπτονται από τα ταμεία.

Σημειώνεται ότι όσοι διαβητικοί είναι κάτω των 18 ετών, οι έγκυες, οι διαβητικοί καπνιστές ή όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν την εισπνεόμενη ινσουλίνη.
Για το θέμα μίλησε ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Ανδρέας Μελιδώνης, με αφορμή τη διεξαγωγή των ‘Ημερίδων Μεταβολισμού’, οι οποίες πραγματοποιούνται 6-8 Ιουνίου στο ‘Ευγενίδειο’ Ίδρυμα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα για την εισπνεόμενη ινσουλίνη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μελιδώνης, μιλώντας για την μεγάλη αύξηση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ παλαιότερες έρευνες στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας είχαν δείξει ότι το ποσοστό ήταν 1,5%, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό φτάνει το 9% και είναι πλέον παρόμοιο με αυτό των αστικών κέντρων. Παράλληλα, εμφανίζονται περιστατικά διαβήτη τύπου 2 ακόμη και σε παιδιά 4 ετών, ενώ παλαιότερα αυτός ο τύπος διαβήτη δεν εμφανιζόταν σε παιδιά και εφήβους .

Για τα θέματα του Συνεδρίου μίλησαν επίσης η Στ. Ηρακλειανού, αναπλ. διευθύντρια Διαβητολογικού Κέντρου Γ΄Παθολογικής Κλινικής του Τζανείου και η Ελ. Μπιλιανού, αναπλ. διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής και υπεύθυνη του λιπιδολογικού ιατρείου του Τζανείου.

Στη χώρα μας τονίστηκε ότι πάνω από το 25% των εφήβων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το 40% από αυτά τα παιδιά πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου και εμφράγματος. Επίσης έρευνα που παρουσίασαν οι ομιλήτριες έδειξε ότι το 1/3 των μαθητών τρώει σε fast-food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.


Σύγκριση της ειδικής συσκευής εισπνοών ινσουλίνης με μία θήκη γυαλιών για να καταλάβουμε το μέγεθός της.



Απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για την εισπνεόμενη ινσουλίνη:

Τι είναι η εισπνεόμενη ινσουλίνη;

Είναι σκόνη για εισπνοή ινσουλίνης ταχείας δράσης. Η δραστική ουσία του σκευάσματος είναι η ανθρώπινη ινσουλίνη σε περιεκτικότητα του 1 mg ή των 3 mg.

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται;

Χορηγείται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών µε διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι δεν ελέγχονται επαρκώς µε αντιδιαβητικά δισκία. Μπορεί, επίσης, να χορηγηθεί για τη θεραπεία ορισμένων ενηλίκων ασθενών µε διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι ενδέχεται να ωφεληθούν από την αντικατάσταση της υποδόριας ινσουλίνης ταχείας δράσης µε την εισπνεόμενη ινσουλίνη. Το φάρμακο χορηγείται µόνο µε ιατρική συνταγή.

Πώς χρησιμοποιείται;

Χορηγείται µόνο µε την ειδική συσκευή εισπνοών ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βρίσκεται υπό τη μορφή σκόνης σε ειδική συσκευασία (blister). Για τη λήψη μίας δόσης, ο ασθενής τοποθετεί το blister στη συσκευή εισπνοής και το εισπνέει από το στόμα στους πνεύμονες. Πριν από την έναρξη της αγωγής, πρέπει να επικοινωνήσει µε γιατρό ή νοσοκόμα, για να του εξηγήσουν τη σωστή χρήση της συσκευής εισπνοών. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσει τους πιθανούς κινδύνους και θα επωφεληθεί στο έπακρο από την αγωγή. Χορηγείται δέκα λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

Πώς δρα;

Ο διαβήτης είναι μία νόσος στην οποία το σώμα δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη ώστε να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη είναι σκεύασμα ανάλογο της ινσουλίνης, όμοιο µε την ινσουλίνη που παράγεται στο πάγκρεας.

Παράγεται µε μία μέθοδο η οποία είναι γνωστή ως ‘τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA’.

Σύμφωνα με αυτή, η ινσουλίνη παράγεται από ένα βακτήριο που έχει λάβει γονίδιο (DNA), το οποίο του επιτρέπει να παράγει ινσουλίνη. Όταν εισπνέεται, μέρος της ινσουλίνης απορροφάται από το αίμα (το υπόλοιπο καταλύεται στους πνεύμονες). Όταν φτάσει στο αίμα, η ινσουλίνη διευκολύνει τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα και συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μείωση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών του διαβήτη.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται µε τη χορήγησή της;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της εισπνεόμενης ινσουλίνης είναι υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και βήχας. Εάν κάποιος ασθενής καπνίζει, η ποσότητα ινσουλίνης που απορροφάται από τους πνεύμονες αυξάνεται σημαντικά και αυτό ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ οι καπνιστές πρέπει να έχουν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας. Εάν κάποιος ασθενής ξεκινήσει ή ξαναρχίσει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει αμέσως να αρχίσει εναλλακτική αντιδιαβητική αγωγή.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών, παρατηρήθηκε ότι η εισπνεόμενη ινσουλίνη είχε μικρή αρνητική επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία ενδέχεται να πάψει όταν διακοπεί η αγωγή. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς µε κακή ή ασταθή πνευμονική λειτουργία, όπως άσθμα, εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα, καθώς και σε ασθενείς οι οποίοι ενδέχεται να είναι υπερευαίσθητοι (αλλεργικοί) στην ανθρώπινη ινσουλίνη ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα συστατικά του.


Πηγές: Άρθρο της κ.Σοφίας Νέτα από το www.iatronet.gr , www.mayoclinic.com , www.emea.europa.eu

Labels: , ,

 
posted by Maria at 6:35 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs