Monday, June 23, 2008
20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ

20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ

Αθήνα 23 Ιουνίου 2008.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τεσσερισήμισι εκατομμύρια Ευρωπαίους και Πενήντα χιλιάδες Έλληνες σκοτώνει κάθε χρόνο η θρομβοεμβολική νόσος, η οποία αποτελεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!

«Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας καθώς η θρομβοεμβολική νόσος έχει τις ρίζες της, σε σημαντικό βαθμό, στο σύγχρονο τρόπο ζωής» τόνισε σήμερα ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ Χρήστος Λιάπης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Θρόμβωση και την Αιμόσταση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 25 με 28 Ιουνίου.

«Πρόκειται , συνέχισε ο κ Λιάπης, για μια ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Με τον όρο θρομβοεμβολική νόσο, καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση).

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας η αθηρωμάτωση - αθηροθρόμβωση είναι μια ενιαία, εξελισσόμενη, πολυεστιακή και διάχυτη διαταραχή του αρτηριακού δικτύου. Χαρακτηρίζεται δε από την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών και την ενεργοποίηση της διαδικασίας της πήξης, που οδηγεί στη θρόμβωση.

Η αθηροθρόμβωση μπορεί να εκδηλωθεί με δυο μορφές την οξεία ή τη χρόνια μορφή. Στις οξείες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ασταθής στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τυπικά παραδείγματα χρόνιας μορφής της αθηροθρόμβωσης αποτελούν η σταθερή στηθάγχη, η περιφερική αρτηριοπάθεια που εκδηλώνεται με διαλείπουσα χωλότητα (άλγος κατά τη βάδιση), το παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΘΗΡΟΘΡΟΜΒΩΣΗ

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

    • Oι ηλικιωμένοι.
    • Οι καπνιστές.
    • Οι διαβητικοί ασθενείς.
    • Οι υπερτασικοί ασθενείς.
    • Οι ασθενείς με υπερλιπιδαιμίες.
    • Οι παχύσαρκοι.
    • Οι ασθενείς με γενετική προδιάθεση.

ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

H φλεβική θρόμβωση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που συχνά διαφεύγει της διάγνωσης και αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.


Οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, η βλάβη του ενδοθηλίου των αγγείων και η αλλαγή στην αιματική ροή αποτελούν τα τρία βασικά αίτια για θρόμβωση.


Η σωστή αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης και η επιλογή της ενδεδειγμένης αντιθρομβωτικής στρατηγικής, είναι απαραίτητα ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη.

Μη έγκαιρη διάγνωση ή πλημμελής αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση τμήματος του θρόμβου και πρόκληση εμβολής στην πνευμονική κυκλοφορία (Πνευμονική Εμβολή). Η συχνότητα της επιπλοκής αυτής είναι υψηλή, ωστόσο δεν μπορεί να καθορισθεί, γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, ενώ άλλοι ασθενείς καταλήγουν αδιάγνωστοι. Η θνητότητα της πνευμονικής εμβολής αν δεν αντιμετωπιστεί φθάνει μέχρι και 30%.

Η δυσκολία της διάγνωσης βρίσκεται στο ότι η επιπλοκή αυτή δεν έχει τυπικά συμπτώματα που να μας βάλουν σε υποψία. Στο 30-80% από τα άτομα που παρουσίασαν θρόμβωση και έλαβαν ή όχι την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια ενοχλήματα (πρήξιμο στα πόδια, φλεβίτιδα, έλκος κ.ά) που οφείλονται στην βλαπτική επίδραση που έχει ο θρόμβος στις βαλβίδες των φλεβών. Οι διαταραχές αυτές ονομάζονται μεταφλεβιτικό σύνδρομο.



ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

  • Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση και ειδικά στις ηλικίες >40 ετών.
  • Άτομα με γενετική προδιάθεση – μεταλλάξεις γονιδίων που ελέγχουν τον μηχανισμό της πήξης και εμφανίζουν κληρονομική θρομβοφιλία.
  • Οι καρκινοπαθείς.
  • Οι μεγάλης ηλικίας.
  • Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
  • Άτομα που πρόκειται να κάνουν ένα πολύωρο ταξίδι και παραμένουν σε ακινησία (με αεροπλάνο ή και τρένο, αυτοκίνητο κλπ).
  • Ασθενείς με εκσεσημασμένους κιρσούς.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στα κύρια σημεία του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι εξής καινοτόμες επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις:

    • Οι κλασσικοί τρόποι διάγνωσης της αθηρωμάτωσης και του κινδύνου αθηροθρόμβωσης με τη μορφή π.χ. οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύντομα αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε μοντέρνες απεικονιστικές τεχνικές όπως η ποζιτρονιακή τομογραφία, η εικονική ιστολογία, η ενδαγγειακή υπερηχογραφία, η ελικοειδής αξονική αγγειογραφία κ.α..
    • Πολλά περισσότερα αναμένονται από του «βιολογικούς» δείκτες της αθηρωμάτωσης όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, το ινωδογόνο, η ομοκυστεϊνη και οι δείκτες ασβέστωσης των αγγείων. Παράλληλα, η πρόοδος στη γνώση της μοριακής βάσης των νόσου έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα στη διαγνωστική διαδικασία. Ο συνδυασμός των παραπάνω αναμένεται να υποδεικνύει με ακρίβεια τους «ευάλωτους» ασθενείς, τους ασθενείς με άλλα λόγια που έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αθηροθρομβωτικής επιπλοκής. Είναι αυτονόητο ότι η έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται, έγκαιρη θεραπεία και επομένως μακρότερη επιβίωση.
    • Επιδημιολογία της φλεβικής θρόμβωσης, Ελλάδα, Μεσόγειος, Ευρώπη, Κόσμος. Παγκόσμιες πολυκεντρικές μελέτες όπως η ENDORSE, πρόσφατα δημοσιευμένη στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναδεικνύουν το μέγεθος της υποδιάγνωσης και υποθεραπείας της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης στους νοσοκομειακούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν την ανάγκη ενημέρωσης όχι μόνο των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και των μη ειδικών γιατί η ενημέρωση και η γνώση γύρω από το νόσημα βοηθά στην έγκαιρη πρόληψη.
    • Παρότι η κλασσική ηπαρίνη (εδώ και 45 χρόνια) και οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους συνεχίζουν να αποτελούν πρώτης γραμμής σκευάσματα για την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου, νέα φάρμακα βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ (χορήγηση σε ανθρώπους). Στα πλεονεκτήματά των νεότερων θεραπειών περιλαμβάνονται η από το στόμα χορήγηση, οι λιγότερες παρενέργειες και η μειωμένη ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της πηκτικότητας του αίματος σε ειδικά εργαστήρια.
    • Θα παρουσιαστεί η νέα Τεχνολογία στην εφαρμογή της αιτιολογικής διερεύνησης της θρομβοφιλίας, αλλά και της παρακολούθησης της αντίστασης που αναπτύσσουν αρκετά συχνά οι άρρωστοι στα χορηγούμενα φάρμακα (π.χ. αντιαιμοπεταλιακά). Σε ότι αφορά τη διερεύνηση της αιτιολογίας της θρομβοφιλίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σύγχρονες μέθοδοι μελέτης του γενετικού υλικού και είναι πλεόν θεμελιωμένη η γνώση ότι η θρομβοφιλία οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών διαταραχών και περιβαλλοντικών επιδράσεων.

Labels: , ,

 
posted by Maria at 8:21 PM | Permalink |


2 Comments:


At 7:42 AM, Anonymous Anonymous

Thanks Doctor, for this valuable suggestion.... Have a nice day

---------------------------------
http://www.eliminatesweating.com/

 

At 8:08 PM, Anonymous Ιατρικός

Πριν ή κατά την ημέρα της εξέτασης, μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Πριν από την εξέταση, μια νοσοκόμα ή τεχνολόγος θα εισάγει έναν ενδοφλέβιο (IV) καθετήρα σε μια φλέβα, συνήθως στο χέρι ή στο χέρι σας. Σπάνια, μια μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να αποσυρθεί μέσω του καθετήρα ή του δακτύλου για να ελέγξετε τη λειτουργία των νεφρών.

Ο τεχνολόγος αρχίζει τοποθετώντας σας στο τραπέζι εξέτασης CT, που συνήθως βρίσκεται στο πλάι σας. Οι ιμάντες και τα μαξιλάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή θέση και να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε αδιάφοροι κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μια αυτόματη αντλία έγχυσης που συνδέεται με το IV θα δώσει υλικό αντίθεσης με ελεγχόμενο ρυθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε παιδιά και ασθενείς με εύθραυστες και μικρές φλέβες, η αντίθεση χύνεται με το χέρι χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Μία μικρή ποσότητα υλικού αντίθεσης μπορεί αρχικά να ενεθεί μέσω του IV για να καθορίσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να φθάσει η αντίθεση στο τμήμα του σώματος που αξιολογείται. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, ο πίνακας είναι τοποθετημένος στο σημείο εκκίνησης της απεικόνισης και μετά κινείται σχετικά γρήγορα μέσω του ανοίγματος του μηχανήματος καθώς εκτελείται η πραγματική CT σάρωση. Σε μερικούς νέους σαρωτές, εάν η περιοχή που πρόκειται να σαρωθεί είναι περιορισμένη, όπως η καρδιά ή το στήθος ενός μωρού, ολόκληρη η σάρωση μπορεί να ολοκληρωθεί με μία μόνο περιστροφή χωρίς μετακίνηση του πίνακα.

Κατά τη διάρκεια της CT αγγειογραφίας των στεφανιαίων αρτηριών ή της αορτής στο στήθος, θα τοποθετηθεί στο στήθος σας για να καταγράψει τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα και κανονικά η καρδιά σας κτυπά, ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να επιβραδυνθεί προσωρινά κατά τη διάρκεια της εξέτασης με φαρμακευτική αγωγή για να αποκτήσετε εικόνες χωρίς κίνηση της καρδιάς. Εάν δοθεί φάρμακο καρδιακού ρυθμού, θα παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια και για μια σύντομη περίοδο μετά τη διαδικασία.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Οποιαδήποτε κίνηση, είτε η αναπνοή είτε οι κινήσεις του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε αντικείμενα στις εικόνες. Αυτή η απώλεια της ποιότητας εικόνας μπορεί να μοιάζει με τη θολότητα που παρατηρείται σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από ένα κινούμενο αντικείμενο.

Ειδικός Χειρούργος Λαπαροσκόπος στην Αθήνα: Dr Mousiolis

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs